Japonya Hükümeti, Kültürel Etkinlikler Ajansı’nın katkılarıyla, Türkiye’de “Ertuğrul Fırkateyni” üzerine bir seri program yapacak olan Japon sözlü anlatım sanatı “Kataribe” sanatçısı Keiko Hirano, 10 Aralık 2014 tarihinde Anabilim Dalımız öğrencilerine seminer verip, Klasik Japon Edebiyatı eserlerinden Kataribe örnekleri sergilemiştir.

Keiko Hirano Kimdir?

Japonya Kültür Müsteşarlığı 2015 Kültür Elçisi olarak seçilen Keiko HIRANO, 1-14 Aralık 2014 tarihleri arasında Türkiye’de kültürel etkinlikler düzenleyecektir.
Keiko HIRANO, “kataribe – hikâye anlatıcı” olarak Japon edebiyatının sözlü anlatımlarını ve yerel hikâyeleri tanıtmaktadır.
“Anlatım” sanatı yoluyla afetleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla, 124 yıl önce meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni trajedisini özgün bilgilerle senaryolaştırmıştır. Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul), Türk Japon Vakfı (Ankara) ve Erciyes Üniversitesi’nde (Kayseri) Hikâye Anlatımı Gösterisi yapılacaktır.
Ayrıca, hikâye anlatımının yanı sıra, Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın katkılarıyla Japon sözlü edebiyatından klasik örnekler Türkçeye tercüme edilerek tanıtılacaktır.
Japonya’da Genç Afet Önleme Derneği Başkanı olarak görev yapmakta olan Keiko HIRANO, Türkiye’deki afet eğitimine destek vermek amacıyla Yalova ve İstanbul’da anlatım sanatı yoluyla “afetleri nesilden nesile aktarmanın” önemine dikkat çekmek istemektedir.

(Japonya Büyükelçiliği web sayfasından alınmıştır.)